Wil je weten hoe je een bod kunt uitbrengen op een woning in Spanje? Hoewel je in Spanje inderdaad kunt bieden op een pand, is het belangrijk om te weten dat zelfs als de verkoper schriftelijk akkoord gaat met het bod, het nog niet bindend is. In dit artikel leggen we uit hoe het bieden op een woning in Spanje precies werkt.
Bindende fase: Koopcontract en voorschot
Pas wanneer je het koopcontract hebt ondertekend en het bijbehorende voorschot hebt betaald, ben je zeker dat de verkoper niet meer kan terugkomen op de verkoop aan jou.
Procedure in Spanje: Reservatiedocument en Verkoopcontract
In Spanje begin je doorgaans met het tekenen van een reservatiedocument en binnen 30 dagen volgt het verkoopcontract. Houd er rekening mee dat een getekend reservatiedocument geen garantie biedt dat je het pand kunt kopen, maar je bent ook niet verplicht om het te kopen.
Wat staat er in een reservatiedocument?
- Naam van de partijen
- Goed dat wordt aangekocht
- Prijs waartegen het verkocht wordt
- Bedrag van de reservatie
- Leveringstermijn goed
- Betalingsvoorwaarden/betalingsschijven
Het reservatiebedrag
Bij de reservatie betaal je een bedrag tussen de 5000 en 10.000 euro, wat dient als een soort reserveringsprijs om het pand gedurende 30 dagen van de markt te halen en voor jou te “reserveren”. Als je het verkoopcontract niet tekent, ben je dit bedrag kwijt, maar als de verkoper besluit niet aan jou te verkopen, moet hij wel het reservatiebedrag terugbetalen.
Komt het voor dat verkopers het reserveringsbedrag niet terugbetalen?
Ja! Elk jaar een paar keer. Er is geen exclusiviteit dus meerdere makelaars bieden hetzelfde pand aan. Hoewel het mogelijk is dat een verkoper, als de prijzen snel stijgen, verleid wordt om een hoger bod van een latere bieder te aanvaarden, heeft Azull altijd ervoor gezorgd dat verkopers het bod respecteren.
Verschil Nederland en België bieden op een huis in Spanje
Voor Nederlanders is dit niet nieuws, dat een bod niet bindend is. In Nederland breng je een bod uit en als dat aanvaard is door de verkoper ga je zo snel als kan naar de notaris om daar het koopcontract te tekenen. Een koopcontract met al dan niet opschortende voorwaarden. Na het tekenen heb je nog 3 dagen bedenktijd. Als de 3 dagen voorbij zijn, dan pas is je bod bindend. In Spanje heb je die 3 dagen na het tekenen van het verkoopcontract niet.
In België is een bod bindend als het is aanvaard door de verkoper. Hoe je dat bod doet, kan je zelf kiezen: per brief, mail, telefoon, sms, whatsapp of wat je maar wil, doen. Wel belangrijk dat je kan bewijzen wat je geboden hebt en dat het door de verkoper aanvaard is. Dus een schriftelijk aanvaard bod is wel zo handig. Daarna wordt meestal een compromis getekend waarin vaak nog een opschortende voorwaarde zit zoals, “onder opschortende voorwaarde van het bekomen van een financiering”. Maar je zou ook direct een acte door de notaris kunnen laten opstellen.
Neem voor meer informatie over het bieden op een huis in Spanje contact op met Azull.