Opgelet: wij zijn vastgoedmakelaars en kunnen je niet helpen met de praktisch afhandeling van het invoeren van je wagen. Daarvoor kan je terecht: of bij je advocaat, of bij je gestor of bij één van de parkeerbedrijven op de luchthaven waar je je wagen stalt.
Een auto inschrijven in Spanje? Dat doe je zo!
Hoe kan je een auto inschrijven, invoeren of importeren in Spanje? Dat is één van de meest gestelde vragen die wij krijgen van mensen die een villa of appartement in Spanje willen kopen.
Vraag jij je ook af hoe dat werkt en welke kosten hierbij komen kijken? We zetten het voor jou allemaal even op een rijtje.
Wanneer moet je je wagen registreren in Spanje?
Vraag jij je ook af wanneer je jouw auto met Belgische of Nederlandse nummerplaat verplicht moet inschrijven in Spanje?
Zo gaat het in z’n werk:
Wanneer je minder dan 183 dagen per jaar in Spanje doorbrengt, kan je gerust met een buitenlands kenteken rondrijden in Spanje. Maar wanneer je permanent naar Spanje verhuist of er meer dan 183 dagen doorbrengt (en dus resident bent) moet je je wagen wel inschrijven.
Wat heb je nodig om je auto in te schrijven in Spanje?
Voor jou persoonlijk:
- Je ID kaart of paspoort;
- Je origineel NIE-nummer (een kopie van dit document is niet voldoende!);
- De aankoopakte van je huis in Spanje. Nog geen eigenaar, maar verblijf je wel langdurig in Spanje? Dan heb je je huurcontract nodig. Opgelet: dat contract moet van lange duur zijn (dus langer dan 1 jaar).
Voor je wagen:
- Het Europees conformiteitsattest (gehomologeerd);
- Het inschrijvingsbewijs of de factuur.
Eén van die twee laatste documenten is voldoende. Deze dienen alleen om te bewijzen dat jij de eigenaar bent van de auto die je wil inschrijven in Spanje. Ontbreekt er een document? Vraag dan een kopie aan de invoerder van de wagen.
Hoeveel kost het inschrijven van een auto in Spanje?
In grote lijnen moet je het volgende betalen om je auto te importeren in Spanje:
- de invoer/registratie belasting: +/- 100 euro
- de wegenbelasting (jaarlijks): +/- 120 euro
- de auto-inspectie: +/- 110 euro
- administratieve inschrijving bij Tráfico: +/- 100 euro
- aanmaak en aanvraag van de nummerplaat: +/- 120 euro
- bijstand advocaat voor alle aangiftes: 100-150 euro
Alles opgeteld moet je dus rekenen dat het inschrijven van je auto in Spanje ongeveer 600 tot 650 euro kost.
Dit is inclusief bijstand van een advocaat én iemand die voor jou naar de technische controle gaat.
Spreek je vloeiend Spaans? Dan kan je zelf naar de technische controle gaan. Wanneer je ook nog alle documenten via internet of ter plaatse bij de belastingdienst en het gemeentehuis ophaalt en invult, kan je tot 200 euro besparen.
Aan jou de keuze!
Je auto inschrijven in Spanje: het stappenplan
We werkten voor jou een kort stappenplan uit dat weergeeft hoe je jouw wagen in Spanje registreert:
Stap 1 Technische controle(ITV)
Wij vinden het wel zo slim om dit eerst te doen. Stel dat je auto wordt afgekeurd, dan heb je de rest van de kosten uitgespaard. Opgelet: als je een afspraak maakt, meld dan dat het om een auto gaat die je wil invoeren in Spanje, en niet om een gewone controle.
Stap 2 Inschrijving auto bij Agencia Tributaria
Betaal eenmalig de inschrijvings- of registratiebelasting van je wagen (Impuesto de matriculación) bij het Agencia van jouw stad.
Stap 3 Betaling wegenbelasting
Zorg dat je in jouw gemeente de wegenbelasting – Impuesto de circulación – betaalt. De eerste keer betaal je beste de belasting ter plekke bij de belastingsdienst van je gemeente- of stadhuis. De volgende jaren krijg je een betalingsuitnodiging in je bus en kan je via overschrijving werken.
Stap 4 Inschrijving bij Dirección General Tráfico (DGT)
Vervolgens schrijf je je wagen in bij de Dirección General Tráfico (DGT) of korteweg Tráfico. Daarvoor betaal je een administratieve kost van ongeveer 100 euro. Zij leveren je nieuwe Spaanse inschrijvingsbewijs aan. Bovendien kan je hier ook je nieuwe nummerplaat aanvragen.
Wanneer je een wagen inschrijft omdat je verhuist naar Spanje, kan je onder bepaalde voorwaarden vrijgesteld worden van deze taks.
Op internet vind je uiteenlopende antwoorden over de termijn waarbinnen je die vrijstelling moet aanvragen. De enige correcte termijn is binnen 6 maanden, te tellen vanaf het moment dat je resident bent geworden.
Stap 5 Aanvragen en aanmaken nummerplaat.
Ook dit is een taak voor de Trafico (DGT )
Stap 6 Uitschrijven van je wagen in je vorige thuisland
Voor Belgen betekent dit je oude nummerplaat terugsturen naar DIV. Nederlanders kunnen hun oude nummerplaat bijhouden als souvenir. Maar je moet je wel uitschrijven bij de RDW. Eventueel kan je ook een teruggave BPM aanvragen als je bij hen de auto meldt als uitgevoerd.
Stap 7 Genieten maar van dat immense land dat Spanje is.
Nu je auto volledig ingeschreven is in Spanje, is het tijd voor ontspanning! Voor tips waar je naartoe kan gaan en voor leuke eet-adresjes aan de Costa Blanca, Costa de Sol, Costa Calida en de eilanden kan je hier inspiratie op doen.
Tip: Het proces of stappenplan om je wagen in te schrijven in Spanje is het zelfde aan de Costa Blanca, Costa del Sol, Costa Calida of Murcia of waar je ook maar een villa, appartement, penthouse of finca wil kopen in Spanje.
Eigenlijk valt het inschrijven van je auto in Spanje dus best wel mee. Met deze handige checklist vergeet je zeker niets!
- Ik of mijn wagen verblijf(t) langer dan 183 dagen in Spanje.
- Ik heb alle nodige papieren in mijn bezit.
- Ik heb rekening gehouden met het nodige budget (tot 600 euro).
- Ik ben naar de technische controle geweest.
- Ik heb me ingeschreven bij het Agencia Tributaria.
- Ik heb de wegenbelasting betaald.
- Ik heb me ingeschreven bij Dirección General Tráfico.
- Ik heb mijn wagen uitgeschreven in mijn thuisland.