• Nederlands
 • Français
 • English
 • Polski
 • Español
 • Nederlands
 • Français
 • English
 • Polski
 • Español
 • Energielabel Spanje (EPC): Nieuwe regels en kansen voor jouw woning in Spanje

  Energielabel Spanje (EPC): Nieuwe regels en kansen voor jouw woning in Spanje

  Spread the love for Spain
  Energielabel Spanje (EPC): Nieuwe regels en kansen voor jouw woning in Spanje

  Highlights

  Energie-efficiëntiecertificaat Spanje

  In Spanje geldt er tegenwoordig een belangrijke nieuwe wet voor eigenaren en huurders van woningen: tegen 2033 moeten alle huizen, die worden verhuurd of verkocht, minimaal een energie-efficiëntiecertificaat hebben met een classificatie gelijk aan of hoger dan de letter ‘D’. Deze nieuwe regel is een omzetting van het door de Europese Commissie goedgekeurde wetsvoorstel van maart 2023.

  Waarom deze nieuwe regel? Het heeft allemaal te maken met de huidige toestand van de Spaanse woningvoorraad. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 80% van de gebouwen en huizen in Spanje een energielabel hebben dat lager is dan ‘E’. Dit betekent dat de meeste huizen in het land niet erg energiezuinig zijn. Om aan de nieuwe voorschriften te voldoen, zal er een aanzienlijke inspanning nodig zijn om deze verouderde woningen te renoveren en aan te passen.

  Veel lage Energielabels in Spanje

  Het certificaat geeft een energielabel op een schaal van ‘A’ tot ‘G’, waarbij ‘A’ staat voor maximale energiebesparing en minimale emissies, en ‘G’ voor hoog energieverbruik en aanzienlijke emissies. Een huis met een ‘D’-label vereist bouwkenmerken die de meeste woningen gebouwd vóór 1980 niet bezitten.

  Het aanpassen van deze oudere gebouwen aan de nieuwe regels zal aanzienlijke investeringen vergen. Veel van de gebouwen uit de jaren ’60 en ’70 hebben bijvoorbeeld geen isolatie in de muren en zijn nog steeds uitgerust met verwarmingssystemen die veel energie verspillen. Hierdoor belanden veel van deze gebouwen in de ‘F’ of ‘G’-categorie.

  EU-richtlijn EED (Energie Efficiëntie Richtlijn)

  De nieuwe richtlijn voor energie-efficiëntie van gebouwen (EPBD) streeft ook naar klimaatneutraliteit tegen 2050. Dit betekent dat bestaande gebouwen tegen die tijd geen emissies meer mogen produceren. Dit is een ambitieus doel voor Spanje en vormt een complexe uitdaging, door de vergrijzende woningvoorraad en een slechte onderhoudscultuur bij eigenaren en ontwikkelaars.

  Spaanse regels voor energie-efficiëntiecertificaat

  Maar hoe zit het met de Spaanse regels voor energiecertificering? Welke soorten vastgoed hebben een energiecertificaat nodig? De nieuwe regels, vastgelegd in Koninklijk Besluit 390/2021, hebben enkele belangrijke wijzigingen geïntroduceerd. Naast woningen moeten nu ook gebouwen die geen woningen zijn en een oppervlakte van meer dan 500 vierkante meter hebben, en gebouwen van meer dan 250 vierkante meter die eigendom zijn van de overheid, een energiecertificaat hebben.

  Bovendien zijn de toezichtprocedures aangescherpt, waarbij een technicus persoonlijk de accommodatie moet bezoeken voordat het certificaat wordt afgegeven, met een maximale termijn van drie maanden.

  Hoe lang blijft energie-efficiëntiecertificaat geldig?

  Wat de geldigheid van het certificaat betreft, blijft deze over het algemeen 10 jaar geldig, behalve voor de laagste energielabels (niveau G), die na 5 jaar moeten worden vernieuwd.

  Wat als je een laag energielabel hebt?

  Nu, wat als je een huis hebt met een laag energielabel? Betekent dit dat je het moet slopen en opnieuw moet bouwen? Niet per se. Er zijn tal van maatregelen die je kunt nemen om het energielabel van je huis te verbeteren, waaronder het installeren van dubbele beglazing, het verbeteren van de isolatie en het aanschaffen van energiezuinige apparaten. Denk hierbij aan warmtepompen, zonnepanelen, zonneboilers enz. Deze verbeteringen helpen niet alleen om aan de voorschriften te voldoen, maar zorgen ook voor een comfortabeler huis en lagere energiekosten.

  Financiële steun en subsidies energielabel

  Bovendien biedt de overheid financiële steun voor het verbeteren van de energie-efficiëntie van gebouwen, zoals het plaatsen van zonnepanelen en het verwijderen van asbest (opgelet deze subsidies zijn vaak niet voor tweede woningen). Deze steun kan helpen de kosten te verlagen en de milieu-impact te verminderen.

  Financiële steun en subsidies energielabel

  Kortom, het is van groot belang om, voordat je een woning in Spanje koopt, in te schatten welke extra investeringen nodig zijn om over minimaal een energiecertificaat D te beschikken tegen 2033. Wees je ervan bewust dat wanneer je niet de nodige investeringen doet, jouw woning minder meerwaarde zal leveren.

  Voor Spanje ken ik de cijfers(nog) niet, maar voor België geldt dat een pand met een energielabel B, 12% meer waard is dan een gelijkaardige pand met label D. Daarnaast draag je bij aan de duurzaamheid, lagere energiekosten en een comfortabelere leefomgeving voor iedereen. En dat willen we toch allemaal!

  Bron: ST.es

  You cannot copy content of this page

  Naam(Vereist)
  Adres