Als jij overweegt om een huis te kopen in Spanje en een deel financiering nodig hebt, dan ben je hier aan het juiste adres. We hebben alle informatie die je nodig hebt om goed voorbereid te zijn! Wie droomt er niet van om te genieten van het leven in Spanje, het land van tapas, siësta’s en eindeloos zonnige dagen!
Kan je lenen in Spanje als Belg of Nederlander?
Ja, je kan lenen om die villa of dat appartement in Spanje te kopen. En dat zowel in je thuisland België of Nederland, als in Spanje. Verhuis je naar Spanje en wordt je resident? Dan kan je tot 80% van de waarde van het pand lenen. Als niet-resident kan je maximaal tot 70% van de waarde van het pand lenen. Opgelet de kosten bovenop de aankoop zoals registratiekosten, overdrachtskosten, BTW, advocaat en notaris kan je niet lenen. Dat geld moet je dus met eigen geld betalen. Lees hier meer over vaak bijkomende kosten.
Hoeveel kan je lenen?
Als niet-resident (je gaat niet in Spanje wonen), kun je meestal tot 70% van de woningwaarde lenen.
Als gelukkige resident (je woont in Spanje) is dat ongeveer 80%.
Voorbeeld: hoeveel kan je lenen in Spanje?
Laten we het even een voorbeeld er bij halen: stel je voor dat je dat prachtige appartement met uitzicht op zee wilt kopen, ter waarde van zo’n 300.000 euro. Als niet-resident kun je maximaal 210.000 euro lenen, terwijl het voor een resident oploopt tot 240.000 euro. Vergeet niet dat de verkoopkosten, variërend van 11% tot 14%, afhankelijk van het type pand (bestaand of nieuwbouw), niet kunnen worden gefinancierd, dus hou daar rekening mee.
Documenten die je nodig hebt om een lening aan te vragen in Spanje
Voordat je je koffers pakt en op zoek gaat naar de dichtstbijzijnde bank, laten we eens kijken naar de documenten die je nodig hebt om de financiering rond te krijgen. Geen zorgen, het is niet zo intimiderend als het klinkt. Hier is een handige lijst:
- Identificatiedocumenten (paspoort of identiteitskaart).
- Bewijs van inkomen (loonstrookjes voor bedienden, jaarrekeningen voor ZZP'ers of zelfstandigen, belastingaangifte van de laatste 2 jaar).
- Bewijs van eigendom (indien van toepassing).
- Kredietgeschiedenis (BKR-registratie voor Nederlanders, kredietoverzicht bij de NBB voor Belgen).
- Kopie van de verkoopovereenkomst.
- Taxatierapport (voor bestaande panden) of bouwvergunning (voor nieuwbouw).
Ja, het lijkt misschien een flinke stapel, maar bedenk dat je op weg bent naar dat Spaanse terras en een sangria in de zon. Dus, het is de moeite waard!
Waar kan je de beste en goedkoopste lening vinden?
Een hypotheek in België
In België kun je een hypotheeklening aanvragen bij een Belgische bank. Dit is handig omdat je alles in je eigen taal kunt bespreken. Belgische banken bieden vaak lagere rentetarieven aan omdat ze je als klant al kennen en beter kunnen inschatten of je de lening op tijd zult terugbetalen. Overweeg ook een wederopname als je al een deel van je hypotheek hebt terugbetaald, dit bespaart kosten.
Een hypotheek in Nederland
In Nederland is er een alternatieve optie beschikbaar: een tweede hypotheek aanvragen op basis van de overwaarde van je Nederlandse huis. Je kan eenhypotheek opnemen tot 100% van de waarde van je Nederlandse woning, afhankelijk van je inkomen en terugbetalingscapaciteit. Als je al een deel van je huidige hypotheek hebt afgelost en de looptijd nog voldoende lang is, kun je deze tweede hypotheek opnemen zonder notariskosten.
Een hypotheek in Spanje
Denk je aan een hypotheeklening in Spanje? Hou er rekening mee dat de bank je mogelijk niet persoonlijk kent en dat de rentetarieven hoger kunnen zijn. Spaanse banken hebben echter een diepgaande kennis van de lokale vastgoedmarkt, wat dan weer gunstigere voorwaarden kan opleveren. De taalbarrière kan een uitdaging zijn.
Een voordeel van een hypotheek op een Spaans huis is dat het huis als onderpand dient. Als je besluit om niet naar Spanje te verhuizen en moeite hebt met terugbetalen, kan je Spaanse huis in beslag worden genomen. Dit heeft echter geen invloed op je woonsituatie in Nederland of België. Dit kan een gevoel van veiligheid bieden, vooral voor mensen die niet van plan zijn om naar Spanje te verhuizen.
Tot welke leeftijd kan je lenen?
In Spanje kun je meestal tot ongeveer 75 jaar lenen. Dus, plan je financiën op tijd, zodat je zorgeloos van je Spaanse paradijs kunt genieten!
Drie valkuilen om te vermijden bij het lenen voor een huis in Spanje
Bij het lenen voor de aankoop van onroerend goed in Spanje zijn er enkele valkuilen die je moet vermijden:
Onvoldoende Onderzoek: Doe grondig onderzoek naar de vastgoedmarkt in Spanje. Onderzoek waar je wilt wonen in Spanje. Vergelijk daarnaast verschillende leningsopties voordat je een beslissing neemt.
Onrealistische Budgettering: Zorg ervoor dat je een realistisch budget opstelt en rekening houdt met extra kosten zoals belastingen en notariskosten.En denk vooral aan je terugbetalingscapaciteit. De verplichte slogan in België onder elk financieel product zegt niet voor niets: Opgepast lenen kost geld!
Verwaarlozing van Juridisch Advies: Raadpleeg altijd een advocaat of juridisch adviseur om ervoor te zorgen dat je aan alle wettelijke vereisten voldoet en om eventuele valkuilen te vermijden.
Conclusie
Het kopen van een appartement of villa in Spanje kan een geweldige investering zijn, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over leningsopties en de bijbehorende vereisten. Zorg ervoor dat je financieel stabiel bent en de juiste documenten bij de hand hebt voordat je de stap zet. Met de juiste planning en begeleiding kun je jouw droom van het bezitten van een stukje paradijs in Spanje werkelijkheid maken. Veel succes!