• Nederlands
 • Français
 • English
 • Polski
 • Español
 • Nederlands
 • Français
 • English
 • Polski
 • Español
 • Vastgoedmarkt Spanje trends 2023 – Vooruitzichten voor Kwartaal 3 en 4

  Vastgoedmarkt Spanje trends 2023 – Vooruitzichten voor Kwartaal 3 en 4

  Spread the love for Spain

  Droom je van een stukje paradijs in Spanje? Misschien een tweede huis in Spanje, zoals een zonovergoten villa aan de kust of een appartement in een levendig kustdorpje? Laten we eens een kijkje nemen naar wat er zich afspeelt op de Spaanse vastgoedmarkt in het derde en vierde kwartaal van 2023.

  De Spaanse vastgoedmarkt in de Schijnwerpers

  Onlangs kopte Tinsa, een vooraanstaande vastgoedtaxateur in Spanje : “De Spaanse Huizenmarkt: 5% duurder dan vorig Jaar!” Laten we samen de feiten bekijken en zien wat er echt aan de hand is op de spaanse vastgoedmarkt. 

  Gemiddelde Prijs: €1.749/m2

  Wat kost een stukje Spaans vastgoed gemiddeld? Momenteel bedraagt de gemiddelde prijs, zowel voor nieuwe als gebruikte woningen, €1.749 per vierkante meter. Dit is het bedrag waar je aan moet denken als je een stukje van het Spaanse vastgoed wilt bemachtigen. En het goede nieuws is dat ondanks een kleine daling in de verkoopcijfers sinds eind 2022, deze prijzen relatief stabiel blijven.

  Cijfers en statistieken van Tinsa: Hoe komen ze eraan?

  Misschien vraag je je af hoe Tinsa deze prijs berekend. Ze verzamelen alle taxatierapporten, tellen alle prijzen bij elkaar op en delen dat door het totale aantal vierkante meters. Maar begrijp wel dat dit getal nog nuances nodig heeft om de juiste conclusies te trekken. Het is vooral handig om de algemene trend aan te geven: stijgen de prijzen of dalen ze? Worden er meer of minder woningen verkocht? En, wat is de vraag naar woningen in Spanje?

  Opmerkelijk: Huizenprijzen in Palma de Mallorca

  Hier is iets opmerkelijks: Palma de Mallorca heeft de piekprijzen van de vastgoedhausse van 2007 overtroffen, met een stijging van 1,5%. Met andere woorden, in deze stad betaal je nu meer voor een appartement of villa dan in 2007.

  Huis kopen in Barcelona vereist een inspanning

  Droom je ervan om een woning te kopen in Barcelona? Als Barcelona op jouw verlanglijstje staat, bereid je dan voor op een grotere inspanning, vooral financieel. Barcelona staat bovenaan de lijst met de hoogste theoretische inspanning die nodig is om een woning te kopen, namelijk 50,3%. Madrid (48,1%), Malaga (47,7%) en Sevilla (40,9%) volgen. In gewone taal betekent dit dat je een aanzienlijk deel van je inkomen moet besteden om een woning te kunnen kopen.

  Spaanse vastgoedmarkt: terug in de tijd

  Hoe was de vastgoedmarkt in Spanje een paar jaar terug? Laten we even teruggaan in de tijd. Zelfs met de recente prijsstijgingen is wonen in Spanje nog steeds 19,1% goedkoper ten opzichte van de hoogtijdagen van 2007-2008. Na de financiële crisis zijn de prijzen met maar liefst 37% gestegen. Dus, als je het gevoel hebt dat je toen een kans hebt gemist, dan is nu de kans om te investeren in Spaans vastgoed.

  Lees hier hoe investeren en verhuren in Spanje werkt.

  Waarom blijven de huisprijzen stabiel in Spanje?

  Wat zit er achter deze stabiliteit in de Spaanse woningprijzen? Het Onderzoeksbureau van Tinsa benadrukt dat een belangrijke factor is dat mensen blijven investeren in onroerend goed als een manier om hun spaargeld te laten groeien. En hoewel het monetaire beleid de hypotheeklening enigszins beperkt, is er geen sprake van een totale ineenstorting van de vraag. De afname in de vraag naar eerste woningen verloopt geleidelijk en de markt van de tweede huizen blijft stabiel. Alleen zijn het andere buitenlanders die nu kopen. O.a. de Duitsers kopen nu bijna evenveel als de Britten en ook de Nederlanders en Polen kopen volop een tweede huis in Spanje. En de Belgen? Die kopen ook, wel iets minder dan in 2022.

  Een positieve toekomstvisie voor Spaanse vastgoedprijzen

  Ondanks een trager verkoopritme in vergelijking met 2022, ligt het verkoopvolume in de eerste zeven maanden van 2023 nog steeds 13% hoger dan in dezelfde periode in 2019. Het lijkt erop dat de vraag naar woningen langzaam terugkeert naar het historische gemiddelde. Samen met het beperkte aanbod van woningen zou dit de huizenprijzen stabiel moeten houden voor de rest van het jaar.

  Investeren in vastgoed in Spanje?

  Ben je op zoek naar je eigen stukje Spaans paradijs? Droom je ervan om een tweede woning in Spanje te kopen? Of wil je gewoon op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de Spaanse vastgoedmarkt? Onze experts staan klaar om je te helpen. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor persoonlijk advies en begeleiding.

  Laat de droom van een Spaanse woning werkelijkheid worden! Neem vandaag nog contact met ons op voor een antwoord op al je vastgoedvragen en voor advies op maat.  Bel +32 3 332 00 24 of mail anna@azull.info

  You cannot copy content of this page

  Naam(Vereist)
  Adres