• Nederlands
 • Français
 • English
 • Polski
 • Español
 • Nederlands
 • Français
 • English
 • Polski
 • Español
 • Navigeer Slim door de Spaanse Belastingen: Een Gids voor Niet-Residenten

  Navigeer Slim door de Spaanse Belastingen: Een Gids voor Niet-Residenten

  Spread the love for Spain

  Ben je van plan om een prachtige vakantievilla of een investeringsappartement in Spanje te bezitten? Als niet-resident moet je goed op de hoogte zijn van de belastingen die je in Spanje moet betalen. In dit artikel geven we je een overzicht van de belangrijkste belastingen waar je rekening mee moet houden, zoals de Inkomstenbelasting en de Onroerendgoedbelasting. Lees verder om te ontdekken hoe deze belastingen werken en hoe je ze slim kunt beheren.

  Inkomstenbelasting voor Niet-Residenten in Spanje (Impuesto sobre la Renta de No Residentes – IRNR)

  Heb je je ooit afgevraagd hoe de Inkomstenbelasting voor niet-residenten in Spanje werkt? Als niet-resident ben je verplicht om deze belasting te betalen, zelfs als je geen inkomsten genereert in Spanje. Het lijkt misschien verwarrend, maar we leggen het graag voor je uit.

  Het berekenen van de inkomstenbelasting

  Deze belasting wordt berekend op basis van de geschatte huurwaarde van je eigendom. Als je niet verhuurt, wordt de belasting berekend op een vast tarief van 19% van een bepaald percentage van de kadastrale waarde. Dit percentage is 1,1% als de kadastrale waarde in de afgelopen 10 jaar is herzien, en 2% als dit niet het geval is.

  Voorbeeld: Stel dat je pand een kadastrale waarde heeft van 100.000 euro. De Inkomstenbelasting niet-resident (IRNR) wordt berekend op 1,1% van de kadastrale waarde, wat neerkomt op 1.100 euro. Het belastingtarief van 19% wordt hierop toegepast, wat resulteert in een jaarlijkse belasting van 209 euro.

  Als je wel verhuurt, betaal je 19% belasting over de werkelijke netto huurinkomsten. Dit houdt in dat je bepaalde kosten kunt aftrekken van je huuropbrengsten, zoals herstel- en onderhoudskosten, financieringskosten en afschrijvingen.

  Hoe de inkomstenbelasting betalen

  Om de Inkomstenbelasting te betalen, moet je het document “Modelo 210” invullen. Veel advocatenkantoren die betrokken zijn bij vastgoedtransacties bieden dit als extra dienst aan. Houd er rekening mee dat alle personen wiens naam op het eigendomsbewijs staan, aangifte moeten doen.

  Onroerendgoedbelasting in Spanje (Impuesto Sobre Bienes Inmuebles – IBI)

  Of je nu een resident bent of niet, als eigenaar van onroerend goed in Spanje, moet je de Onroerendgoedbelasting betalen. Hier zijn de essentiële details die je moet weten.

  Het berekenen van de Onroerendgoedbelasting

  De Onroerendgoedbelasting wordt door de gemeente berekend op basis van de kadastrale waarde van je eigendom. Deze waarde is vaak lager dan de aankoopprijs of marktwaarde, meestal ongeveer 70% van de prijs op de aankoopakte.

  Voorbeeld: Als je een woning koopt voor 200.000 euro, kun je rekenen op een jaarlijkse IBI van ongeveer 300 tot 500 euro. Het goede nieuws is dat de IBI meestal automatisch van je Spaanse bankrekening wordt afgeschreven.

  Eenvoudig en slim omgaan met Spaanse belastingen

  Navigeren door de Spaanse belastingen kan in het begin overweldigend lijken, vooral als niet-resident. Hier zijn enkele handige tips om het proces soepeler te maken:

  1. Houd Nauwkeurige Gegevens bij

  Houd alle relevante documenten en bewijzen van kosten bij, vooral als je verhuurt. Dit zal je helpen om nauwkeurige aangiftes te doen.

  2. Profiteer van Aftrekposten

  Als je verhuurt, vergeet dan niet om gebruik te maken van alle aftrekposten waar je recht op hebt, zoals kosten voor herstellingen, onderhoud en financiering.

  3. Vraag Advies

  Overweeg om professioneel advies in te winnen van experts die ervaring hebben met internationale vastgoedbelastingen.

  Ontdek Meer in Onze Webinar: FAQ Spanje en Vastgoed

  Wil je dieper ingaan op belastingen voor je Spaanse appartement of villa? Schrijf je dan in voor onze informatieve webinar “FAQ Spanje en Vastgoed”. We delen waardevolle inzichten en beantwoorden al je vragen over belastingen en vastgoed in Spanje. Registreer je vandaag nog en neem een stap in de richting van succesvol vastgoedbezit in Spanje!

  You cannot copy content of this page

  Naam(Vereist)
  Adres