• Nederlands
 • Français
 • English
 • Polski
 • Español
 • Nederlands
 • Français
 • English
 • Polski
 • Español
 • Betaal ik ook Nederlandse belasting op mijn huis in Spanje?

  Betaal ik ook Nederlandse belasting op mijn huis in Spanje?

  Spread the love for Spain

  Betaal ik ook Nederlandse belasting op mijn huis in Spanje?

  Spanje belast je op je huis in Spanje. En Nederland belast je Spaanse woning in Box 3 maar Nederland verleent tegelijkertijd, verhoudingsgewijs, een vermindering op deze belasting.

  Ons advies is altijd maak vooraf tijd om je goed inlichten voor je een huis in Spanje gaat kopen. Want zeg nu zelf, niets onaangenamer dan financiële verrassingen.
  Wat moet je nu doen of wat staat je te wachten als Nederlandse belastingplichtige en eigenaar van een villa of appartement in Spanje?

  Inkomstenbelasting betalen. In Nederland en Spanje?
  Langs de ene kant moeten Nederlanders die een vakantiewoning kopen in Spanje belasting betalen in Spanje op het bezit en de eventuele huurinkomsten uit dat pand.
  Langs de andere kant moet je als Nederlands belastingplichtige belasting betalen op je wereldwijde vermogen in Box3 (voordeel uit sparen en beleggen). Dus in principe moet je ook belastingen betalen in Nederland op het rendement uit je villa, penthouse, appartement, finca, of wat je ook kocht in Spanje. Je hebt echter op de inkomsten uit dit vermogen al belasting betaald in Spanje.

  Dus je betaalt twee maal belastingen?
  Neen gelukkig niet. Ten aanzien van onroerend goed bestaat er namelijk een akkoord tussen bepaalde landen om dit enkel te belasten in het land waar het pand ligt.
  Het Nederlands-Spaans dubbelbelastingverdrag- bepaalt dan ook dat het Spanje is die de inkomstenbelasting heft en dat het Nederland is die de vrijstelling verleent.
  Spanje mag (en zal) je dus belasten op je Spaanse woning.
  En in Nederland wordt de waarde van je Spaanse woning belast in Box 3 maar Nederland verleent tegelijkertijd, verhoudingsgewijs, een vermindering op deze belasting.
  Veel moeilijke woorden? Een voorbeeld zal het duidelijker maken.

  Een voorbeeld graag.
  Hoe bereken je welke belasting je moet betalen in Nederland over box 3.
  Stel je bent de gelukkige eigenaar van een appartement in Moraira.
  Stel dat 1/3 van je vermogen dat Spaanse pand is.
  Stel dat je totale vermogen in box 3, inclusief je huis in Spanje, aanleiding geeft tot een belasting van 6000 euro te betalen aan de Nederlandse belastingdienst.
  Dan mag je in ‘eenzelfde verhouding’, zijnde je Spaans pand is 1/3 van je vermogen, afkorten op de belasting die je in Nederland moet betalen.
  In ons voorbeeld krijg je dan een vermindering op je Nederlandse belastingen van 1/3 x 6000 euro maw je betaalt maar 4000 euro in Nederland.

  Wat is de waarde van je huis in Spanje volgens de Nederlandse belastingsdienst?
  Wat is de waarde die je op je Spaanse casa moet kleven voor de berekening in box 3?
  Anders dan voor een Nederlandse vakantiewoning wordt er geen rekening gehouden met de WOZ waarde van de woning maar wel met ‘de waarde van de woning in het economisch verkeer’.
  De Nederlandse belastingdienst omschrijft die waarde als volgt:

  Bron Belastingsdienst.nl

  Waarde
  ‘U gaat uit van de waarde in het economisch verkeer. Meestal is die gelijk aan de verkoopwaarde. Maar soms is het moeilijk om de verkoopwaarde van (een deel van) uw bezittingen te bepalen, bijvoorbeeld omdat er geen 'markt' voor is. U moet dan de waarde schatten. Soms is de wijze van waarde bepalen voorgeschreven.’
  En het moment waarop je die waarde moet meten voor je belastingsaangifte is de Peildatum.

  Peildatum
  ‘De peildatum is de datum waarop de waarde van uw vermogen (uw bezittingen min uw schulden) vastgesteld moet worden. Als peildatum geldt 1 januari van het jaar van aangifte.’

  Meer weten over hoeveel en wanneer belastingen betalen in Spanje?
  Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief en kom er alles over te weten.

  "*" geeft vereiste velden aan

  Privacy
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  You cannot copy content of this page

  Naam(Vereist)
  Adres