• Nederlands
 • Français
 • English
 • Polski
 • Español
 • Nederlands
 • Français
 • English
 • Polski
 • Español
 • NIE-nummer Spanje | Wat is een NIE-nummer en hoe aanvragen?

  NIE-nummer Spanje | Wat is een NIE-nummer en hoe aanvragen?

  Spread the love for Spain

  Wat is een NIE-nummer?

  Het NIE-nummer of número de identificacíon de extranjero is een identificatienummer voor niet-residenten in Spanje. Dit nummer is te vergelijken met het rijksregister nummer in België en het Burgerservicenummer (BSN) in Nederland. Je kan het identificatienummer aanvragen in een lokaal politiekantoor, in je thuisland via de Spaanse ambassade of het consulaat van Spanje of je kan het laten regelen door je advocaat die je aankoop van het huis begeleidt.  

  Waar heb je het NIE-nummer voor nodig?

  Je hebt dit identificatienummer onder andere nodig voor telefoonabonnementen, internet, betaaltelevisie, een auto kopen en ook voor het kopen van je droomwoning in Spanje. Zowel jij als je partner en eventueel ook je kinderen, als ze mee de woning aankopen moeten ze een NIE-nummer hebben. Zonder NIE-nummer kan je geen grote aankopen doen in Spanje als niet-resident.  

  Niet te verwarren met een CIF/NIF-nummer. Dat is het nummer dat je nodig hebt voor het opstarten van een vennootschap in Spanje. Vergelijkbaar met een ondernemingsnummer in België of Nederland. Sinds 2008 vervangt het NIF-nummer “Numéro de identificación fiscal” de CIF code “Código de Identificación Fiscal”, wat de erkenning van rechtspersonen mogelijk maakte. 

  Wanneer een NIE-nummer aanvragen?

  Kortom je moet een Spaans NIE-nummer aanvragen om:

  Hoe vraag je een NIE-nummer aan?

  Er zijn drie opties voor het aanvragen van een persoonlijk identificatienummer:  

  1. Zelf aanvragen in je lokaal politiekantoor in Spanje

  Dit kan je persoonlijk doen bij een politiekantoor (Comisaria de Policia) met een afdeling buitenlanders (Departemento de Extranjero)

  Enige vereiste is dat je naar Spanje komt en geduld hebt tot jij aan de beurt bent. Vraag best vooraf na of ze op afspraak werken en welke dagen je bij de politie terecht kan.

  2. Aanvragen via het Spaanse consulaat of Ambassade in België of Nederland

  Je kan het NIE-nummer aanvragen  via het Spaanse Consulaat in Brussel of Amsterdam. Dit is eveneens uitsluitend mogelijk op afspraak. 

  Let op: De wachttijd voor het maken van een afspraak op het Spaanse consulaat in Amsterdam en in Brussel bedraagt meer dan drie maanden.

  Als je een afspraak wilt maken bij het Spaanse Consulaat zie je regelmatig: “Er zijn geen uren beschikbaar. Probeer het over een paar dagen nog eens.” Vandaar dat het verstandig is om tijdig een NIE-nummer te regelen. Na het bezoek aan het Spaanse Consulaat ontvang je 14 dagen later jouw NIE-nummer per e-mail. De kleurenversie geldt als origineel.

  Voor België

  Lees hier meer informatie om een NIE-numer aan te vragen via het consulaat of ambassade in België: Aanvragen identificatienummer buitenlanders.

  Voor Nederland

  Lees hier meer informatie om een NIE-numer aan te vragen via het consulaat of ambassade in Nederland: Consulaire diensten en een afspraak maken voor een NIE nummer.

  3. Met een notariële volmacht vraagt je advocaat je NIE-nummer aan

   Ik-maak-het-mij-gemakkelijk- manier is een volmacht te geven aan je advocaat en hij zorgt dat alles netjes in orde komt en je hoeft er zelf fysiek niet bij te zijn.  

  Deze laatste optie raden wij aan.

  Wat heb je nodig om een NIE-nummer aan te vragen?

  • ► Paspoort of identiteitskaart én een kopie ervan;

  • ► Enkele pasfoto’s

  • ► Ingevuld én ondertekend formulier EX-15, alleen te downloaden via de officiële website van het Spaanse consulaat; ingevuld via computer, gedateerd en ondertekend (3 exemplaren per persoon. Vermeld in punt 1 en 3 het adres in België. Vul punt 4.4 niet in) (aanvraag voor NIE en certificaten).

  • ► Ingevuld én ondertekend formulier 790-012. Hiermee moet u de legeskosten voor de aanvraag en afgifte van het NIE-document betalen.

  • ►De prijs is € 9,84 (Prijzen worden periodiek aangepast).

  Hoe lang is een NIE nummer geldig?

  Een vraag die wij geregeld krijgen is: hoelang blijft een NIE-nummer geldig?  Er is maar 1 goed antwoord, het NIE-nummer en het document hiervoor blijft je ganse leven geldig.  Je kan het Spaanse NIE-nummer dus vergelijken met een persoonlijk identificatienummer. 

  Heb je vroeger al iets gekocht in Spanje en heb je daarom al een NIE nummer? Heb je nog een oud document met een einddatum? Je kan altijd een nieuw NIE-nummer aanvragen zonder einddatum. Je notaris of advocaat kan hierbij helpen.  In realiteit zien we dat ‘oude’ NIE nummers met een einddatum toch geaccepteerd worden.  

  Vraag best vooraf aan je advocaat wat hij denkt dat wijsheid is.  

  Niet te verwarren met een CIF/NIF-nummer. Dat is het nummer dat je nodig hebt voor het opstarten van een vennootschap in Spanje. Vergelijkbaar met een ondernemingsnummer in België of Nederland. Sinds 2008 vervangt het NIF-nummer “Numéro de identificación fiscal” de CIF code “Código de Identificación Fiscal”, wat de erkenning van rechtspersonen mogelijk maakte.

  Je hebt je NIE-nummer voor je ganse leven. Met einddatum of oneindig? Dit document blijft altijd geldig.

  You cannot copy content of this page

  Naam(Vereist)
  Adres