• Nederlands
 • Français
 • English
 • Polski
 • Español
 • Nederlands
 • Français
 • English
 • Polski
 • Español
 • De verlaagde overdrachtsbelastingen in Andalusië toegelicht

  De verlaagde overdrachtsbelastingen in Andalusië toegelicht

  Spread the love for Spain

  De verlaagde overdrachtsbelastingen in Andalusië toegelicht

  De Spaanse autonome regio Andalusië heeft recentelijk beslist om de verlaging van de overdrachtsbelastingen te behouden. Daarom heeft Azull, marktleider in de verkoop van Spaans vastgoed, me gevraagd om de gevolgen voor Belgische kopers toe te lichten.

  Wat kost een tweede huis in Spanje? Wat achtergrondinformatie

  Bij de aankoop van vastgoed in Spanje betaalt u, net zoals in België en Nederland, extra belastingen bovenop het overeengekomen aankoopbedrag. Voor nieuwbouw bestaan deze belastingen op het vasteland en de Balearen uit, enerzijds 10% btw, en anderzijds een zegelrecht (AJD). Het zegelrecht verschilt per autonome regio en varieert tussen 1,20% en 1,50% op de aankoopprijs.

  In geval van herverkoop is er enkel een verkooprecht (ITP). Het verkooprecht is eveneens afhankelijk van de autonome regio. Zo bedraagt de ITP in Costa Blanca bijvoorbeeld 10% en in Murcia 8%.

  Voor de pandemie hanteerde Andalusië progressieve tarieven voor de ITP. Voor een herverkoop met een aankoopprijs tot 400.000 euro was het verkooprecht 8%. Op het bedrag tussen 400.001 euro tot 700.000 euro betaalde u 9%. En het bedrag vanaf 700.000 werd belast aan 10%. Deze tarieven zijn in principe per persoon, tenzij u gehuwd bent onder het stelsel van gemeenschap van goederen. Als u bijvoorbeeld een goed koopt van 800.000 euro met uw partner, zonder dat u gehuwd bent onder het stelsel van gemeenschap van goederen, is er voor u beiden het tarief van 8% op 400.000 euro.

  Verlaging van de overdrachtsbelastingen omwille van de pandemie

  Omwille van de lockdowns in 2020 zagen we een daling van het aantal vastgoedtransacties met 17% (Instituto Nacional de Estadística). Andalusië besloot daarom om de vastgoedmarkt te ondersteunen door de overdrachtsbelastingen te verlagen. Concreet besloot men in april 2021 om:

  • de woningen in herverkoop toegankelijker te maken voor Spaanse gezinnen door de ITP te verlagen naar een vast tarief van 7%.
  • de vertraging in de bouwsector te counteren door nieuwbouwwoningen aantrekkelijker te maken met een verlaging van de AJD naar 1,20%.

  Er was echter een belangrijke catch. De maatregelen bleven maar gelden tot 31 december 2021. Hierdoor moesten er verschillende koopdossiers op enkele maanden tijd worden afgewerkt, met alle gevolgen van dien.

  Wat is er nu veranderd?

  De deadline van 31 december 2021 vervalt. De maatregel blijft ook in 2022 gelden. En dit voor onbepaalde duur.

   

  Dus wat kost dat tweede huis in Spanje, vandaag, in Andalusië je nu echt?
  Enkele voorbeelden

  Voorbeeld 1: u heeft een nieuwbouwwoning op het oog van 500.000 euro. Normaliter bedragen de transactiebelastingen 50.000 euro btw en 7.500 euro AJD. De totale belasting is dan 57.500 euro. Heden zal u evenwel 6.000 euro zegelrecht verschuldigd zijn. Een besparing van 1.500 euro.

  Voorbeeld 2: u koopt een herverkoop van 500.000 euro met uw gehuwde partner (gemeenschap van goederen). Het verkooprecht bedroeg dan 41.000 euro. Dit jaar is het verkooprecht 35.000 euro. Een besparing van 6.000 euro.

  Dankzij deze maatregelen is Andalusië, momenteel, één van de fiscaal gunstigste Spaanse regio’s om in te investeren. Daarnaast biedt Andalusië ook een interessante regeling voor de erfbelasting, de schenkbelasting en de vermogensbelasting.
  Een andere keer meer daar over.

  Artikel geschreven door Glenn Janssens
  www.confianz.be

  You cannot copy content of this page

  Naam(Vereist)
  Adres